Žula alebo mramor?

Častokrát sa na nás obraciate s prosbou o radu, ako postupovať pri opracovaní "vášho kameňa". Pri identifikácií materiálu dochádza často k zámenám pri identifikovaní mramoru a žuly. Vizuálne sa jedná o veľmi podobné materiály, líšia sa však zložením a zároveň spôsobom opracovania. S tým súvisí voľba nástrojov, prípadne čistiace a impregnačné prostriedky.

 

Potrebujete prebrúsiť alebo vyčistiť starší hrob na cintoríne? Prvým krokom je správna identifikácia materiálu. Najčastejšie používané materiály sú:

  • Mramor - v dnešnej dobe už veľmi málo používaný kameň. Časom stráca lesk, napríklad pôsobením kyslých dažďov alebo nesprávne zvoleným kyslým čističom. Stále sa však jedná o hodnotný prírodný materiál. Prevládajú svetlejšie farby, ako napríklad biela alebo ružová so žilami alebo vzormi. 
  • Kamenina alebo nazývané tiež terazzo je zmesou cementu so špeciálnou frakciou farebnej mramorovej drte. V princípe sa jedná o kvalitnú betónovú zmes, ktorá je po vytvrdnutí leštená niekoľkými postupmi brúsnych kotúčov. Preto sa používa tiež pomenovanie "umelý kameň"
  • Žula je spomedzi všetkých dostupných materiálov označovaná ako najkvalitnejšia, tvrdšia alebo najtrvácnejšia. Jej lesk je po kvalitnom remeselnom opracovaní vo väčšine prípadov stabilný počas dlhých rokov. Nie je háklivá na kyseliny (kyslé čističe, znečistenie, kyslé dažde). Jej textúra je viac farebne rozmanitá s kryštalickými zrnami a širokým farebným spektrom

 

Hroby z mramoru vystavené náročným poveternostným vplyvom. 

 

Ako identifikovať materiál v interiéri? Kameň nevystavovaný vonkajším poveternostným vplyvom je v interiéri stabilnejší. Dokonca, správnym použitím kamenárskej chémie niekoľkonásobne zvýšite odolnosť aj nie príliš kvalitnému kameňu.

  • Mramor v interiéri bol odjakživa symbolom luxusu. No položte si otázku, kde ste videli mramor vyleštený do vysokého lesku? Pravdepodobne v novostavbách, kde už býva povrch materiálu ošetrený impregnáciou alebo kryštalizáciou. Je to proces, ktorého výsledkom je vysoký lesk odolný voči poškriabaniu a chemickým látkam. Z toho vyplýva, že bez riadneho mechanického a chemického ošetrenia je možno vhodnejšie zachovať povrch materiálu matný alebo v pololesku (viď kostoly, interiéry starších budov, schodiská, parapety )
  • Kamenina, terazzo a v dnešnej dobe aj pohľadový betón je stále moderný, odolný a svojím zložením do veľkej miery aj prírodný materiál. Štruktúra je podobne ako pri hroboch závislá od veľkosti použitej mramorovej alebo žulovej drte.  Tento materiál je v interiéroch viac stabilný, avšak bez dôkladného preleštenia a impregnácie aj dosť nasiakavý. Z dôvodu zvýšenej koncentrácie vápnika a mramoru je tento materiál tiež citlivý na kyslé čističe a kyslé znečistenia (ocot, víno, citrónová šťava a podobne)
  • Žula použitá na kuchynskú pracovnú dosku, parapet, alebo schodisko je ideálnym a trvácnym materiálom. Svojím zložením nie je náročná na údržbu, leštený povrch je odolnejší. Avšak je to do určitej miery tiež nasiakavý materiál a použitím správneho ochranného náteru (impregnácie) zabránite vsiaknutiu nečistoty a mastnoty. Napríklad pri kuchynskej pracovnej doske odporúčame dôkladne impregnovať no zároveň kladieme dôraz na ochrannú látku s potravinovým certifikátom.     

 

Ako zistím, či sa jedná o mramor alebo žulu?

  • vizuálne, porovnaním textúry (kresby) a farby. Žula má textúru kryštalickú a zrnitú so širokým farebným spektrom. Mramor má viac celistvú štruktúru, bledé odtiene so žilami a vzormi.
  • test kyselinou (napríklad kyselinou chlorovodíkovou), octom alebo citrónovou šťavou. Na mramore bude výsledkom chemická reakcia na povrchu, strata lesku alebo výrazný fľak. Žula je chemicky odolnejšia a s kyselinou reagovať nebude. 
  • Skúška tvrdosti. Žula je tvrdší materiál ako mramor. Mramor je možné poškriabať ostrým predmetom tak, že zanechá viditeľné stopy 
  • Lesk alebo výška lesku sa dá dobre porovnávať pri starších materiáloch. Žula si zachováva vysoký lesk po dlhé roky, kdežto mramor lesk časom stráca a ostáva matný. Tento stav sa dá ošetrovať chemickým a mechanickým spôsobom.
  • Tepelná odolnosť. Mramor je tepelne menej odolnejší než žula. Položením horúceho predmetu na mramor môže dôjsť k farebnej zmene alebo poškodeniu 

Je však dôležité poznamenať, že tieto metódy sú len indikatívne a nie vždy poskytnú presný výsledok. Ak máte pochybnosti, najlepším spôsobom, ako sa definitívne overiť, je konzultovať s odborníkom na kamene alebo geológom, ktorý môže vykonať presnejšie testy a poskytnúť spoľahlivú identifikáciu.

 

Ako prví na Slovensku predstavujeme novú radu profesionálnych čističov určených pre domáce aj profesionálne použitie. Kliknutím na obrázok budete presmerovaní do eShopu 

 

UPOZORNENIE: dôkladne zvážte akú zvolíte značku kamenárskej chémie, produkt, postup a v neposlednom rade predajcu. Ten by Vám mal zabezpečiť odborné poradenstvo, vysvetliť postup a upozorniť na riziká. Podobné produkty na opracovanie a ošetrenie kameňa, avšak pochybnej kvality (farebná stálosť, paropriepustnosť, odolnosť voči UV žiareniu a podobne),  sú dostupné v bežných stavebninách alebo sieťach hobby marketov. Neodborným použitím môže dôjsť k trvalému poškodeniu. Konzultujte túto problematiku s odborníkmi. Častokrát je iba jeden pokus alebo jeden krok k problémom. 

 

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme pravidelne školení v danej problematike a pripravení odpovedať na vaše otázky.

 

Pavol Šáray, Konateľ DiaSegment s.r.o.

Odborné poradenstvo

0903 528 039

Späť do obchodu