Ako ochrániť kameň?

Kamenné povrchy, aký má mramor, žula, pieskovec a ďalšie, sú nielen esteticky príjemné, ale aj odolné a trvanlivé. Avšak, aby ste si zachovali ich krásu a funkčnosť, je dôležité venovať im primeranú starostlivosť a ochranu.


Možno si to ani neuvedomujeme, ale aj taký dokonalý materiál, akým kameň určite je, potrebuje ošetriť, zakonzervovať alebo dôkladne očistiť. V najbližších riadkoch si spomenieme zopár tipov, rád a postupov, ako zachovať kameň v optimálnej kondícií a chrániť ho pred poškodením.

Prečo chrániť kameň? 

Kameň môže byť náchylný na poškodenie rôznymi látkami, ako je kyselina, olej, vosk, hrdza, alebo mastnoty. Vhodne zvolená impregnácia vytvára ochrannú bariéru, ktorá bráni týmto látkam vniknúť do povrchu kameňa a spôsobiť trvalé poškodenie. Niektoré typy kameňa môžu byť citlivé na vlhkosť, ktorá môže spôsobiť povrchové škvrny alebo neskôr rozpad, eróziu. Ochranný náter zvyšuje odolnosť kameňa voči vlhkosti, olejom a chráni ho pred týmito, nielen estetickými problémami.

kvapky-vody-na-kamen

Výber vhodnej impregnácie pre kamenné povrchy

Mimoriadne dôležitým bodom pri výbere vhodnej impregnácie je konzultácia a odborné poradenstvo so školeným pracovníkom. Pri neodbornom postupe a nevhodnej voľbe chémie môže dôjsť k trvalému poškodeniu. Ďalším dôležitým krokom je správna identifikácia kameňa. Napríklad, veľmi často si ľudia zamieňajú mramor a žulu. Viac sa o tejto téme dočítate v článku Žula alebo mramor?

Ochranné nátery

Ochranné nátery majú jednu spoločnú vlastnosť, a tou je zabránenie vniku tekutín a nečistôt hlbšie do materiálu. Podstatnou vlastnosťou je paropriepustnosť, ktorá je veľmi dôležitá v exteriéroch pri dlažbách alebo hroboch, kde ochranný náter nevpustí tekutinu dnu, ale dovolí odparenie vlhkosti z vnútra.

 

Ochranné nátery rozlišujeme aj podľa vlastností. Veľmi obľúbené sú impregnácie s vlastnosťou "mokrý efekt", ktoré zvýrazňujú farbu materiálu viac alebo menej. V ponuke nájdete impregnácie bez zmeny farby, so zosilňujúcim účinkom kameňa alebo s potravinovým certifikátom, ktorý sa aplikuje predovšetkým na plochy kde dochádza k styku s potravinami.

Čistenie kameňa

Skôr, ako zvolíme proces impregnácie je dôležité kameň dôkladne vyčistiť. Tu je tiež mimoriadne dôležitá správna identifikácia materiálu. Napríklad, leštený mramor je náchylný na kyslé prostredie. Znamená to, že použitím kyslého čističa stratíte lesk a späť ho získate iba odborným opracovaním - strojovým leštením. V našej ponuke nájdete čističe na dennú údržbu s jemným ochranným filmom, silné čističe na organické (prírodné-mach, usadeniny ...) a anorganické (chemické - fixa, vosky ...) znečistenie, čističe na kyslej (vhodné na žuly) alebo zásaditej báze (vhodné na mramory, travertíny, pieskovce), silné odstraňovače hrdze, produkty na odborné aj domáce použitie.


cistenie-kamene

Impregnácia kameňa

Po dôkladnom a hĺbkovom vyčistení kameňa môže prísť na rad impregnácia. Aplikovanie ochranného náteru má niekoľko jednoduchých, ale mimoriadne dôležitých krokov:

  1. Dbajte na to, aby bol kameň suchý bez hĺbkovej vlhkosti, lebo kde je voda, tam sa nedostane chémia a môžu vzniknúť ťažko odstrániteľné fľaky.
  2. Optimálna teplota vonkajšia 10 - 25 stupňov (pri vysokej teplote vysychá náter na povrchu, nedochádza k hĺbkovej impregnácií).
  3. Aplikujeme vo viacerých tenkých vrstvách valčekom, štetcom alebo handričkou.
  4. Prvá vrstva môže byť výdatnejšia, nakoľko sa vsakuje hlbšie do materiálu (záleží podľa hustoty - nasiakavosti materiálu).
  5. Druhá vrstva - povrchová, sa aplikuje po úplnom nasiaknutí a vysušení prvej vrstvy.
  6. Ďalšie vrstvy sa aplikujú iba v prípade, že impregnovaný materiál naďalej vstrebáva impregnačnú látku.
  7. Posledná vrstva môže zanechať jemný film alebo prášok, ktorý ľahko odstránite oceľovou vlnou.
  8. Môžete previesť skúšku "mokrou špongiou". Položte mokrú špongiu na impregnovaný povrch a počítajte čas, za aký vznikne pod špongiou tmavší. 
  9. Nasiaknutý mokrý fľak. Môžete porovnať s neimpregnovaným alebo surovým povrchom.

 

Kvalitná impregnácia nie je lak ani vosk. Nemení povrch kameňa, nevyplňuje póry a nezvyšuje lesk. Zachováva na povrchu neviditeľný ochranný film, ktorý zabraňuje vniku tekutín do materiálu. Vhodne zvolený náter zvyšuje kvalitu, životnosť, oživuje farbu a dáva punc dokonalosti úžasnému prírodnému materiálu.




Späť do obchodu