Diamantové telieska v kamenárstve

Medzi najmenšie brúsne a rezné nástroje na opracovanie kameňa a nerastov patria jednoznačne diamantové telieska. Sú to stopkové nástroje s plným, povrchovým alebo keramickým diamantovým segmentom. Práve ich veľkosť je benefit, ktorý robí z týchto nástrojov nenahraditeľných pomocníkov pri vašich projektoch.

 

V najbližších riadkoch si priblížime niekoľko rád, ako efektívne využívať pracovnú plochu nástroja.

V kamenárstve sa diamantové telieska používajú na rôzne účely. Môže to byť detailné opracovanie rohov, kútov a detailov v stavebnom odvetví alebo pri kamenosochárskych prácach pri tvarovaní sôch a monumentov.

brusenie

Zvoľte správny typ 

Nesprávnou prácou dochádza k zdeformovaniu pracovnej plochy a rýchlemu opotrebeniu. Viac informacií o diamantové telieska.

Zvoľte správne parametre

Pred použitím sa informujte, aké sú vhodné otáčky, prípadne či je potrebné chladenie vodou.

Správne definujte materiál

Pri práci s diamantovým tesielkom je dôležité mať vedomosti o materiáli, s ktorým pracujete. Rôzne typy kameňa vyžadujú odlišný prístup a techniky práce.

 

Najviac preferované diamantové telieska sú s 3 mm a 6 mm stopkou. Pri opracovaní kameňa sú využívané prevažne nástroje s hrubšiou 6 mm stopkou. Ich výhodou je silnejšie telo a viac pracovného materiálu. Menšie, 3 mm nástroje, sú viac využívané až pri detailnom sochárskom opracovaní.

 

Správne používanie diamantových nástrojov. Jozef Šiko, video autor

 

 

Je mimoriadne dôležité pochopiť, ktorá strana nástroja je pracovná a pracovať s ňou v celej dĺžke. V inom prípade dochádza k rýchlemu opotrebovaniu alebo nenávratnej deformácií.

detail-nespravneho-pouzivania-nastroja-a-jeho-nasledky

Detail nesprávneho používania nástroja a jeho následky

 

Na fotografií nižšie je červenou farbou znázornená celá pracovná plocha nástroja, o ktorú sa "treba starať" a počas práce ju súvisle zaťažovať. Získate tým, že ostré hrany alebo špičky nestratia svoj tvar a zachovajú si ho čo najdlhšie.

 

tvary

 

Pokiaľ ste v našom článku nenašli odpoveď na Vaše otázky, neváhajte nás kontaktovať a využiť naše bezplatné poradenstvo bohaté o reálne skúsenosti získané od renomovaných majstrov, naších obchodných partnerov.

 

Do Vášho projektu Vám želáme veľa elánu a motivácie, pevnú ruku a spokojnosť s výsledkom.

Späť do obchodu