Najnovšie trendy a techniky v brúsení kameňa a betónu: Ako dosiahnuť perfektný povrch pre váš projekt

Estetika a kvalita opracovania povrchu je kľúčovým faktorom pri dizajne a výstavbe interiérov i exteriérov. K dosiahnutiu požadovaného výsledku na kamenných alebo betónových povrchoch je nevyhnutné dodržiavať správne technologické postupy. V tomto článku sa pozrieme na najnovšie trendy a techniky v oblasti brúsenia kameňa a betónu. Predstavíme vám, ako môžete dosiahnuť ten najlepší výsledok s vašimi projektami. Prejdeme celý proces od odstránenia hrubých nerovností po dosiahnutie jemného a lesklého povrchu. Objavíme, ako moderné nástroje a techniky poskytujú možnosti, ktoré ešte nedávno boli ťažko dosiahnuteľné.

Význam brúsenia kameňa a betónu

Brúsenie kameňa a betónu nie je len o dosiahnutí estetického vzhľadu. Tento proces tiež zlepšuje funkčné vlastnosti povrchov, ako je ich odolnosť voči opotrebeniu, a pripravuje ich na ďalšie úpravy, ako je leštenie alebo nanášanie ochranných vrstiev. S modernými technikami brúsenia môžeme dosiahnuť hladké, rovné a lesklé povrchy, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy kvality. Počas brúsenia sa často uberá pomerne veľké množstvo materiálu ktorého výsledkom je požadovaný tvar. Či už dokonalá rovina, alebo ladné oblé tvary. Nástupom moderných technológií sa zvýšila dostupnosť diamantových brúsnych nástrojov so širokou škálou tvarov, uchytení a spôsobov použitia.

Základné rozdelenie diamantových brúsnych kotúčov

Na mokré použitie

Chladiacim médiom je voda vháňaná priamo na pracovnú plochu kotúča medzi brúsenú plochu a segment. Tá odvádza brúsny kal a súčasne chladí nástroj. Tieto nástroje sú určené na profesionálne použitie.

 

Na suché použitie

Veľkou výhodou použitia diamantových kotúčov na suché brúsenie je strojová nenáročnosť. Diamantový segment je svojím zložením a tvarom prispôsobený na prácu so zvýšenou teplotou, avšak aj tak je potrebné pracovať citlivo a kontrolovať pracovnú teplotu.  

 

Rozdelenie nástrojov podľa spôsobu uchytenia do stroja

  • Závit M14 - nástroje so závitom M14 pasujú do väčšiny uhlových brúsok. M14 je metrický závit na hriadeli používaný vo väčšine bežných dostupných značiek. Nástroj sa upína priamo na stroj bez ďalších istiacich prvkov.
  • Stredová diera 22,23 mm - v Európe najviac používaný stredový otvor pre menšie brúsne a rezné kotúče (do priemeru 250 mm). Do stroja sa zaisťuje pomocou poistnej matice.
  • Uchytenie SL - Snail Lock (slimákový zámok) označovaný aj ako Bosch alebo SF je systém rýchleho upínania nástroja do unášača. Používa sa zväčša pre profesionálne použitie a jeho výhodou je rýchla výmena nástrojov.
  • Uchytenie na suchý zips sa používa prevažne pri podlahových a ramenných brúskach s nízkymi otáčkami. Pri ručnom náradí v kombinácií s opotrebovanou zipsovou tkaninou a vysokými otáčkami hrozí uvoľnenie nástroja a s vysokým rizikom nebezpečia úrazu. 

Na čo dať pozor pri brúsení

  • Dbajte na dobre odvedenú detailnú prácu! Je veľmi dôležité si uvedomiť, že po ukončení procesu brúsenia a následnom leštení sa už tvar nemení. Znamená to, že nedostatočne obracované miesta budú mať po leštení inú štruktúru a teda nežiaducé farebné alebo štrukturálne zmeny.  
  • Bezpečnosť: Vždy používajte ochranné pomôcky. Predovšetkým, brúsenie na sucho je veľmi prašný proces. Chráňte predovšetkým oči, tvár a dýchacie cesty pred prachom a úlomkami.

Picture 1

Foto: brúsenie prírodného kameňa na sucho

 

Brúsenie diamantovou technikou sa rozdeľuje do troch fáz

  • Hrubé brúsenie je prvým krokom pri ktorom sa odstraňujú väčšie nerovnosti a získava sa požadovaný tvar. Používajú sa nástroje s hrubým zrnom #16, #30 alebo #60. Tieto zrnitosti nechávajú viditeľné škrabance alebo ryhy.
  • Jemné brúsenie a teda zrnitosti #100 až #400 odstraňujú hrubé stopy po brúsení a pripravujú povrch na ďalší postup - leštenie
  • Leštenie je nasledujúci proces, ktorý začína zrnitosťou #400 a spolu so zrnitosťami #600 a #800 zvýrazňujú farbu materiálu. Pri zrnitosti #800 už vzniká matný lesk, alebo pololesk. Použitím zrnitostí #1200 až #10000 získavame brilantný zrkadlový lesk.

Picture 2

Foto: Leštená betónová podlaha v priestoroch DiaSegment s.r.o.

 

Tipy a triky pre dokonalý výsledok

Chladenie

Pri brúsení sa tvorí teplo, ktoré môže poškodiť brúsny segment aj materiál. Pred použitím sa uistite, či je nástroj vhodný na prácu za sucha alebo je nutné použiť chladenie vodou.

 

Postupnosť zrnitostí

Dodržujte brúsne postupy - brúste postupne od najhrubšej zrnitosti, ktoré nesie najmenšie číslo (napríklad #16) postupne po najjemnejšiu zrnistosť, napríklad #3000. Doporučujeme túto problematiku prekonzultovať s predajcom alebo odborníkom. Existuje veľa druhov brúsnych a leštiacich kotúčov, je náročné sa v nich orientovať. 

Náš trik

Ešte pred prvým brúsením nastriekajte na plochu jemnú vrstvu výrazného farebného spreja (modrá, červená..). Počas brúsenia budú tieto farebné plochy indikovať nedobrúsené miesta. Ináč povedané, budete brúsiť dovtedy, pokiaľ budete vidieť farebné plochy. V prípade, že nie je možné použiť farebný sprej, môžete použiť napríklad voskové pastelky. Tie však odporúčame len v interiéry, nakoľko sa vplyvom tepla na slniečku roztápajú a následne nasakujú do materiálu. 

Záver

Produkty z našej ponuky poskytujú úžasné možnosti pre vytváranie dokonalých hladkých a lesklých povrchov. Správnou voľbou nástrojov a techník môžete dosiahnuť výsledky, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy kvality a estetického vzhľadu. Či už pracujete na veľkých projektoch alebo menších úpravách, tieto techniky vám pomôžu dosiahnuť dokonalý povrch, ktorý vydrží. Neváhajte využiť naše bezplatné poradenstvo. Máme skúsenosti získané od najlepších majstrov a radi sa o ne podelíme.

Späť do obchodu