Diamantové stopkové a korunkové vrtáky

Určite ste sa stretli s prípadom, že potrebujete vyvŕtať dieru na samom okraji tenkého materiálu. Použitie klasického vŕtania je v takomto prípade rizikové. V našej ponuke máme vysoko kvalitné stopkové a korunkové vrtáky do prírodného aj umelého kameňa s vŕtaním za mokra. Diamantový vrták má uchytenie na závit M14, čo je bežný priemer závitu hriadeľky uhlovej brúsky alebo kamenárskej leštičky. To znamená, že spomínané vrtáky použijete buď priamo na leštičku, alebo pomocou adaptéra/ redukcie na vŕtačku. Kvalitné diamantové pojivo na korunke alebo stopke je nutné chladiť vodou z vnútra! V inom prípade dochádza k prehriatiu a znehodnoteniu nástroja.

 

Najčastejšie otázky

Otázka: „Do akých materiálov môžem použiť spomínané vrtáky?“
Odpoveď: Zatiaľ sme nenašli prírodný alebo umelý kameň, na ktorom by bol vykonaný nekvalitný vrt. Taktiež máme pozitívne skúsenosti aj pri vŕtaní do skla, aj keď tento nástroj nie je na to určený.

Otázka: „Mám použiť aj príklep?“ (pomocou adaptéra)
Odpoveď: Nie, v žiadnom prípade! Príklep by vážne poškodil nástroj.

Otázka: „Môžem prilievať vodu z boku vrtáka?“
Odpoveď: Voda je pri jadrovom vŕtaní chladiace médium. Znamená to, že je potrebné chladiť nástroj z vnútra a prúd vody zároveň vymýva pracovnú plochu. Predovšetkým u stopkových vrtákov (veľkosť 6, 8, 10, 12, 14, 16 mm) je nevyhnutné zachovať správny postup. Máme poznatok z praxe, kde nebolo možné použiť vodu. Korunkový diamantový vrták priemer 35 mm vyvŕtal za sucha 40 dier do prírodného kameňa s hrúbkou 30 mm. Je to úctyhodný výkon, ktorý dokazuje, že pri citlivom použití (pravidelnom ochladzovaní segmentu) je možné použiť aj za sucha. Výrobca nedoporučuje použitie za sucha a v prípade reklamácie nie je možné uplatniť náhradu škody.

Otázka: „Môžem si uplatniť reklamáciu, ak sa mi odlomí segment?“
Odpoveď: V prípade odlomenia segmentu a ak sa nepreukáže nesprávne použitie, automaticky meníme poškodený kus za nový. Avšak je to vážne len ojedinelý jav vzhľadom k predanému množstvu diamantových vrtákov (v pomere asi 1:100)

Otázka: „Ako sa presne trafí diera, keď vrták nemá špičku?“
Odpoveď: Ako vŕtacie zariadenie často slúži kamenárska leštička s max 6000 ot/minútu. V podstate problémový je iba prvý milimeter vrtu a je pravda, že už pri malej vôle na prevodovke leštičky môže dôjsť k vibrovaniu. V takom prípade odporúčame vyvŕtať vodiacu dierku do odpadového materiálu (dlažba, kachlička alebo drevená latka) a ten priložiť na miesto a uchytiť svorkami. Vibrácia nikdy nie je tak veľká aby nebolo možné pohodlne navŕtať PRESNÝ OTVOR!

Otázka: „Je možné použiť Vaše vrtáky aj na CNC?“
Odpoveď: Áno, máme za sebou aj testovanie vrtákov v CNC. Bolo však potrebné použiť redukciu závitov z M14 na G1/2″ z našej ponuky

Otázka: „Treba pri vŕtaní použiť silu-tlačiť v smere vŕtania?“
Odpoveď: Nie, väčšinou stačí vlastná váha stroja. Vhodné však je občas odľahčovať vrták, aby voda vyplavila nečistoty. Pri vŕtaní sa nedoporučuje robiť krúživý pohyb, nakoľko sa obrusujú boky segmentu a tým sa skracuje jeho životnosť.

 

Späť do obchodu