Štokovanie - pemrlovanie

 

Širokú ponuku krásne vyleštených kamenných dosiek pripravených na ďalšie spracovanie nájdete v takmer každom dobrom kamenárstve. Ale kamennú platňu s rovnomerne zdrsneným povrchom musíte objednať u dodávateľa kameňa, prípadne vedia túto požiadavku splniť lokálne kamenárske dielne s lepším strojovým a nástrojovým vybavením.

 

Štokovanie, nazývané aj ako pemrlovanie, je proces povrchovej úpravy prírodného alebo umelého kameňa, kde vzniká hrubý, protišmykový povrch. Takto opracovaný materiál býva najčastejšie používaný ako obklad, dlažba alebo schodisko

 

Detail štokovaného povrchu na žulovej platni.

 

 

Štokovaný povrch môžete docieliť pomocou ručného štokovacieho kladivka, malej štokovacej hlavy určenej pre ručné stroje alebo pomocou veľkéj štokvacej hlavy pre veľké ramenné brúsky.

 

 

Ručné kladivká sa využívajú na opracovanie menších plôch, kútov alebo rohov, kde je horší prístup s rotačnou škovacou hlavou pre ručné brúsky. V našej ponuke nájdete dva typy ručných štokovacích kladív. Kalené štokovacie kladivko je vhodné pre mäkšie materiály, ako sú pieskovec, kamenina, travertín a podobne. Pre tvrdšie materiály, ako je napríklad žula,  je vhodné štokovacie kladivko s vídiovými hrotmi.

 

Rotačné štokovacie kladivo na prírodný alebo umelý kameň a betón

 

 

Najobľúbenejším štokovacím nástrojom je rotačná štokovacia hlava s uchytením M14, určená pre ručné stroje. Podmienkou pre dosiahnutie dokonale a rovnomerne opracovanej plochy je vhodná voľba otáčok. Preto doporučujeme použiť stroje s možnosťou regulácie otáčok ( 900 – 1100 ot/min ). Orientačný čas pre opracovanie 1m štvorcového je max. 15 minút. V našej ponuke nájdete rotačné štokovacie hlavy s priemerom 125 a 150 mm

 

 

 

Na opracovanie veľkej plochy sú vhodné štokovacie hlavy s priemerom 200 a 300 milimetrov. Tieto nástroje sú stavané na použitie vo veľkých kamenárskych ramenných brúskach. Dôkladné opracovanie kamennej platne s rozmerom 2 x 3 metre môže trvať maximálne 40 minút.

 

 

 

 

Na čo dať pozor? Citlivou časťou pri štokovaní je okraj – hrana kameňa. V prípade, že vyžadujete ostrú hranu, je vhodnejšie povrch najskôr opracovať až následne potom materiál rezať. Ak nieje taká možnosť, je potrebné hranu kameňa opracovať s citom. Pri nepozornosti hrozí, že pri opracovaní hrany odskočí väčší kus materiálu a naruší estetiku.

Použitie vody pri práci so štokovacou hlavou nie je nutné, avšak prívod vody zabezpečí dodatočné chladenie nástroja a zníži prašnosť.

Späť do obchodu